Środkowa 158B Białka Tatrzańska -> Wyznacz trasę do obiektu

Regulamin kuchni wspólnej

Zasady korzystania z kuchni wspólnej
7 najważniejszych informacji

  1. Kuchnia sprzątana jest każdego dnia, zwykle w godzinach południowych.
  2. Osoby korzystające z kuchni wspólnej mogą pobrać z kuchni jednorazowo na czas pobytu po jednej na osobę:
    szklankę, widelec, nóż, łyżkę, łyżeczkę, talerz płaski i głęboki (miska) do pokoju oraz myć je we własnym zakresie ręcznie po każdym użyciu.

Zalecamy dodatkowe ich sparzenie wrzącą wodą (czajnik znajduje się w kuchni i w każdym z pokoi).
Po zakończonym pobycie prosimy o pozostawienie pobranych naczyń w zmywarce.

    1. Szklanki i talerzyki znajdują się w szafce powyżej lub pod mikrofalą, a sztućce w szufladzie poniżej.
    2. Zawsze należy myć po sobie ręcznie naczynia i garnki po kleistych potrawach (jajecznica, budyń, kisiel, owsianka i innych, których nie zmywa zmywarka).
    3. Prosimy nie spożywać posiłków w kuchni, tylko w sali z kominkiem lub w pokojach.
    4. Kuchnia służy do przyrządzania szybkich posiłków.
    5. Nie wolno wkładać do szafek brudnych naczyń.

 

Zasady korzystania ze zmywarki

  1. Prosimy korzystać ze zmywarki w przypadku używania większej liczby naczyń i włączać ją, gdy jest zapełniona przynajmniej w większości. 
  2. Zmywarka włącza się przyciskiem po lewej stronie, następnie należy wybrać program 5 (58 min.) i nacisnąć przycisk play (pierwszy od prawej strony).
    Kostki do zmywarki oraz nabłyszczacz znajdują się pod zlewem.
  3. Jeśli zmywarka jest pełna naczyń lub pracuje należy zmywać naczynia ręcznie.
  4. Jeśli zmywarka zawiera czyste naczynia, należy je uprzednio wyciągnąć wszystkie do szafki powyżej lub pod mikrofale, a sztućce do szuflady poniżej i dopiero wsadzić brudne naczynia.
  5. Nie wolno wlewać do zmywarki płynu do naczyń.
  6. Do zmywarki należy wkładać naczynia po opróżnieniu ich z żywności (kosz znajduje się pod zlewem).


Inne

  1. Kieliszki na wino lub szampana znajdują się w sali kominkowej (obok pokoju nr 1) w szufladach pod radiem.
  2. Dodatkowe worki na śmieci znajdują się na parapecie
    przy oknie. 

 

Obsługa płyty indukcyjnej

  1. Aby płyta zaczęła działać, należy najpierw umieścić w danym polu garnek indukcyjny lub zwykły z podstawką indukcyjną
  2. Następnie należy dotknąć przycisk włączania
  3. Wybrać pole grzania, które ma się grzać (przyciski znajdują się przy przycisku włączania)
  4. Zwiększyć moc przyciskiem +
  5. Zmniejszać moc przyciskiem –
  6. W przypadku smażenia potraw prosimy o uchylenie okna i zamknięcie drzwi do kuchni

Obsługa kuchenki mikrofalowej

  1. Włożyć do mikrofali posiłek
  2. Określić czas w sekundach naciskając np. przycisk 30s dwukrotnie, żeby ustawić jedną minutę
  3. Następnie nacisnąć przycisk START
  4. Przerwać grzanie można przyciskiem STOP
  5. Jeśl podczas podgrzewania nabrudziło się, należy przetrzeć wnętrze mikrofali mokrą ściereczką znajdującą się przy zlewie
  6. Jeśli mikrofala nie reaguje, należy najpierw nacisnąć przycisk STOP
                   

Zasady korzystania z ogólnodostępnych chłodziarek

  1. Każda z chłodziarek posiada półki przydzielone do numerów pokoi (jedna na pokój)
  2. Dwie chłodziarki w kuchni, przydzielone są do pokoi na parterze i pierwszym piętrze, a do pokoi na drugim piętrze przydzielona jest chłodziarka na drugim piętrze
  3. Po wyjeździe z danego pokoju półki są opróżniane
  4. Przechowywanie produktów w chłodziarkach jest na własną odpowiedzialność